Δυναμική διαμαρτυρία των εργαζομένων σε επισιτισμό – τουρισμό παρά τη βροχή

Σ. Βαρδάκης: «Οι άνθρωποι του επισιτισμού – τουρισμού είναι αόρατοι για την κυβέρνηση»

Συλλαλητήριο με μεγάλη συμμετοχή, παρά τη βροχή, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου από τους εργαζομένους του επισιτισμού – τουρισμού στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΟΕΕΤ.

Το κάλεσμα της ΠΟΕΕΤ

«Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας, πραγματοποίησε της Πέμπτη 17/02 περιφερειακή σύσκεψη στο Ηράκλειο της Κρήτης με την συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων μας και από τους 4 νομούς του νησιού αλλά και την συμμετοχή του σωματείου μας από την Ρόδο.

Την Παρασκευή 18/02 πραγματοποίησε το ίδιο και στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή των σωματείων Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Δράμας, Χαλκιδικής.

Μοναδικό θέμα των συσκέψεων αυτών η οργάνωση του συλλαλητηρίου στα κατά τόπους σωματεία μας στις 2 Μαρτίου. Βγαίνουμε στους δρόμους γιατί δεν αντέχουμε άλλο!!!

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του Επισιτισμού – Τουρισμού εποχικοί και συνεχούς απασχόλησης αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Εποχικά εργαζόμενοι στον Επισιτισμό & Τουρισμό έχουν μείνει χωρίς εισόδημα κατ’ επιλογή της Κυβέρνησης και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που χτυπά τα νοικοκυριά.
Απαιτούμε:
-Παράταση του ταμείου ανεργίας για το 2022 και την κατάργηση του Ν. 3986/11 που έθεσε πλαφόν στην επιδότηση ανεργίας των εποχιακών εργαζομένων και αποκατάσταση του χρόνου τακτικής επιδότησης ανάλογα με την απασχόληση.
-Εφαρμογή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
-Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
-Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία.
-Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους.
-Αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.
-Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
-Μέτωπο κατά της ακρίβειας».

Το κάλεσμα της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το υστέρημα του λαού, εμείς καλούμαστε να επιβιώσουμε με ψίχουλα μέσα σε συνθήκες εξαντλητικής ακρίβειας.

Εδώ και χρόνια ματώνουμε για τα κέρδη τους, οι μισθοί μειωθήκαν δραματικά και τα εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώθηκαν. Φόρτωσαν στις πλάτες μας και το κόστος της πανδημίας αφήνοντας χιλιάδες εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους και εργαζόμενους στον επισιτισμό χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, με τα ψίχουλα της αναστολής ή το πενιχρό ταμείο ανεργίας και αυτά με σύντομη ημερομηνία λήξης, για όσους τα πήραν. Για αυτούς που δούλεψαν σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα, στους διανομείς, επεφύλασσαν άγρια εκμετάλλευση, εντατικοποίηση με 10ωρα και 12ωρα, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας, εργατικά ατυχήματα, μαύρη ανασφάλιστη εργασία για να μην ξοδευτεί δεκάρα από την τσέπη των μεγάλων επιχειρηματιών.

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο, τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των τιμών σε ρεύμα και πετρέλαιο, ενώ η δημόσια υγεία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως κόστος με συνέπεια να μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς.

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν το χειμώνα, τα συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις στην Ελλάδα απο σωματεία και μαζικούς φορείς στις 25 και 26 Φλεβάρη είναι η απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι σε όλα όσα βιώνουμε. Παρά την ηχηρή απουσία της Ομοσπονδίας και των Σωματείων του κλάδου στο νομό μας, η μαζικότητα των κινητοποιήσεων δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη. Παίρνουμε κουράγιο και δύναμη από τους εργαζόμενους στην efood, στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας και αλλού, που με τους αγώνες τους αποτελούν φάρο ελπίδας για όλη την εργατική τάξη.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Βάζουμε τα δικά μας συμφέροντα μπροστά ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των εργοδοτών, που θέλουν να θυσιάσουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους.

Διεκδικούμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα:Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υποχρεωτική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σε όλο τον κλάδο, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στον επισιτισμό και στους διανομείς.Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Επαναφορά του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία.Σταθερή δουλειά. 7ωρο, 5ημερο, 35ωρο.Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των διανομέων, των μαγείρων, των σερβιτόρων, της λάντζας.
Ενάντια στην ακρίβεια:Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.Μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.
Για την υγεία μας:Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Σωκράτης Βαρδάκης: «Οι άνθρωποι του επισιτισμού – τουρισμού είναι αόρατοι για την κυβέρνηση»

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:

«Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, των ανθρώπων που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως αόρατους, κωφεύοντας στα δίκαια αιτήματά τους.

Η παράταση του ταμείου ανεργίας για το 2022, η εφαρμογή και τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα μέτρα στήριξης για τους εποχικά εργαζόμενους, αλλά και η αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για μια ουσιαστική ενίσχυση του τουρισμού της χώρας μας και των ανθρώπων του.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι χρειάζεται μία ολιστική διαχείριση και ότι ο τουρισμός της χώρας δεν στηρίζεται μόνο στον ήλιο, τη θάλασσα και τις λουξ εγκαταστάσεις. Στηρίζεται από τους σκληρά εργαζόμενους που έχει εξαθλιώσει, από ολόκληρες τοπικές κοινωνίες που αγνοεί και από την παρεχόμενη τουριστική εκπαίδευση  που έχει αφήσει να ρημάζει».

Bουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ: Επιτακτική ανάγκη η στήριξη των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό

Δήλωση των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Ηγουμενίδη, Σωκράτη Βαρδάκη και Χάρη Μαμουλάκη:

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό -Τουρισμό έχουν μείνει χωρίς εισόδημα κατ’ επιλογή της Κυβέρνησης και βρίσκονται στο έλεος του κύματος ακρίβειας που χτυπά τα νοικοκυριά.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων, μελών των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού της Κρήτης. Ζητάμε την εφαρμογή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους, παράταση του ταμείου ανεργίας για το 2022 και την κατάργηση του Ν. 3986/11, αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, συγκρότηση μετώπου κατά της ακρίβειας.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του επισιτισμού-τουρισμού εποχικοί και συνεχούς απασχόλησης αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και η Κυβέρνηση τους γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη.

Είναι επιτακτικό πλέον ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο σε όφελος των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα του τουρισμού της χώρας».

Στήριξη Περιφερειάρχη Κρήτης στα δίκαια αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ανατολικής Κρήτης 

Την στήριξή του στους ξενοδοχοϋπαλλήλους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ανατολικής Κρήτης, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση υπό βροχή στην πλατεία Ελευθερίας. 

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο Πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Κοφινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Σμυρνάκης, ο Πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου Νίκος Κρομμύδας, ο Γ.Γ. του ίδιου Σωματείου και Πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Sunwing (Μακρύ Γιαλού) Νίκος Καριχιμάκης, η Πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ιεράπετρας Άννα Φανουράκη καθώς και ο Πρόεδρος Ζαχαροπλαστών – Μαγείρων Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης.   

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου και του Λασιθίου παρέδωσαν υπομνήματα με τα οποία ζητούν να ικανοποιηθούν αιτήματα όπως η παράταση του ταμείου ανεργίας για το 2022, η πλήρης εφαρμογή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και η αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Προβλήματα για τα οποία αναγνώρισαν πως έχουν την στήριξη και την βοήθεια του Περιφερειάρχη Κρήτης, τον οποίο ευχαρίστησαν για την συνδρομή του.   

Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως ο ρόλος των εργαζομένων είναι καθοριστικός στην επιτυχημένη πορεία του τουρισμού στο νησί. Η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στον τομέα του τουρισμού, με στόχο την κοινωνική συνοχή, μέσα από την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και την δημιουργία νέων, παράλληλα με την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί